Joost Luiten Foundation

Interview Joost Luiten

Hoe ben je in aanraking gekomen met golf?

Ik was een jaar of 7 en mijn oom, naar wie ik ben vernoemd, nam me een keer mee naar Golfcentrum Rotterdam zoals Seve Golfcenter toen heette. Mijn vader vond het maar een raar spel voor mensen met een hete aardappel in hun mond, maar mijn oom Wim was net 6 maanden daarvoor met golf begonnen en zag er de lol wel van in. Ik was eigenlijk direct verkocht. Misschien kwam dat ook omdat ik het balletje meteen al aardig wist te raken. Dat je zo’n klein balletje met zoveel gemak zo ver weg kon slaan vond ik meteen geweldig.

Je bent sinds kort begonnen met het opzetten van een eigen foundation, kan je daar iets meer over vertellen?

Mijn oom Wim heeft er voor gezorgd dat ik in aanraking kwam met de golfsport. Bovendien had ik het geluk dat ik ouders heb die zich konden veroorloven mij te laten golfen. In de jaren na die eerste kennismaking en toen bleek dat ik bovengemiddelde aanleg had zijn zij er ook altijd voor mij geweest. Door een aantal toevalsfactoren ben ik zo in staat geweest om de top 100 van de wereld te bereiken en wedstrijden op de tour te winnen. Dat komt allemaal omdat ik in staat gesteld ben geweest om zelf kennis te nemen van het spel en mijn eigen mening erover te vormen. Dat is wat ik graag mogelijk wil maken voor de kinderen in Nederland. Allerlei initiatieven ondersteunen en zelf ontwikkelen om ze kennis te laten maken met het spel en de hindernissen weg te nemen die die kennismaking in de weg staan. We zijn bijvoorbeeld bezig om op golf structureel aan te bieden via de middelbare scholen. We hebben een eerste pilot project lopen in Rotterdam en dat format zouden we graag willen overzetten naar veel meer plaatsen in Nederland. Verder willen we al bestaande initiatieven helpen als dat mogelijk is. Voor al die dingen is geld nodig en dat proberen we bij elkaar te krijgen door middel van sponsoren en birdievrienden. De birdievrienden kunnen zich aanmelden via de website en voor elke birdie die ik maak in tournooigolf sponsoren zij een bepaald bedrag dat na afloop van een tournooi van hun rekening wordt afgeschreven. We houden de vrienden door middel van nieuwsbrieven en email op de hoogte. Bovendien maken zij kans op een keer caddien tijdens een oefenronde en worden ze uitgenodigd voor de JL Foundation dag.

Waarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de golfsport?

Ik denk dat die eerste kennismaking ervoor zorgt dat kinderen anders over de sport gaan denken. Ze gaan erover praten binnen hun eigen vriendenkring. Ze krijgen mee hoe de sfeer op een golfbaan is en dat ze niet bang hoeven zijn om er te komen. Ze leren ook al op heel jonge leeftijd de beweging aan. Als we ze niet al op heel jonge leeftijd kunnen pakken en vasthouden binnen een vereniging dan zal een aantal van hen zeker in een latere levensfase bij de sport terugkeren die ze al zo jong hebben leren kennen.

Je bent op zoek naar birdiesponsoren, wat houdt dat precies in en wat wil je met de foundation bereiken?

Zie hierboven. Ik wil zoveel mogelijk kinderen op een structurele wijze kennis laten maken met de sport en de hindernissen wegnemen die dat in de weg staan.

Welke droom heb je met de foundation?

Dat is best een grote droom. Ik hoop dat de foundation een wezenlijk verschil kan maken in het leven van kinderen die nu normaal gesproken nooit in aanraking zouden komen met de golfsport. De droom is om in het hele land door middel van de Joost Luiten Foundation kinderen aan het golfen te krijgen. Golf is namelijk niet alleen een sport, het is ook karaktervormend. Je traint je doorzettings- en incasseringsvermogen, je leert om te gaan met teleurstellingen en je medespelers te respecteren. Als ik middels de Foundation een bijdrage kan leveren aan dergelijke belangrijke eigenschappen van een succesvol mens, dan vind ik dat een droom die de moeite waard is.

Waarom is een tournooi als het Liemeer Jeugd Open belangrijk?

In zijn algemeenheid vind ik dat elke wedstrijd waarbij topgolf op elk niveau wordt gepromoot van het grootste belang is. Weerstand maakt sterker en voor jonge spelers die op hun eigen club fluitend kampioen worden is het belangrijk te ervaren dat ze nog flink wat stappen te zetten hebben voordat ze aan de echte top kunnen komen. Bovendien is het goed voor de beleving van golf in Nederland. Als er veel tournooien zijn waar serieus golf wordt gespeeld is er ook veel aanleiding om het erover te hebben. Aandacht voor de sport op landelijk niveau stelt golf in de schijnwerpers en dat is ook weer goed om jonge kinderen voor de sport te winnen.

Dit jaar zijn de Olympische Spelen in Tokio, hoe zie jij daar jou kansen?

Als ik begin heb ik zeker kans om te winnen anders zou ik niet mee doen. Het is zoals bij elk ander tournooi. Je moet alle andere jongens verslaan en na vier dagen de beste zijn. Ik vind het prachtig om mee te maken en ik ga er alles aan doen om op zondag het Wilhelmus te laten klinken.

Kom je kijken bij Liemeer op 29 maart?

Ik heb een heel druk schema en mijn eigen spel staat daarbij noodzakelijkerwijs voorop. Als ik niet kom kijken wil dat niet zeggen dat ik niet ontzettend waardeer wat jullie voor de sport willen doen. Ik stel jullie ondersteuning van mijn Stiching echt zeer op prijs en wens alle deelnemers heel veel succes en plezier.